sobota 22. listopadu 2014

Dřevěné fasády

Dřevo v dnešní době představuje oblíbený stavební materiál a čím dál častěji vidíme jeho využití i při stavbě fasády. S dřevěnou fasádou získá stavba nejenom stylový design, ale současně má také spoustu pozitivních vlastností. Ať se na stavbu nové fasády chystáte nebo ji chcete změnit, měli byste vědět několik důležitých informací.


Kde použít dřevěnou fasádu?

Dřevo jako takové má velmi dobré izolační vlastnosti a navíc také skvěle vypadá. I proto představuje oblíbený materiál pro každého kutila. Při samotné obkládce navíc dřevo dokonale zakryje nerovnosti nebo estetické vady a další nedostatky. Dřevěnou fasádu tak můžete využít v podstatě u drtivé většiny staveb. Kromě bytů najde své uplatnění také u kancelářských nebo průmyslových prostor.


Hlavní přednosti dřevěné fasády

Kromě tepelné izolace, která je hlavním důvodem pro použití dřeva, se jedná také o velmi stylový materiál. Vaše stavba dostane prvotřídní vzhled, ať už se rozhodnete třeba pro jasan, iroko nebo borovici.
Dále dřevěná fasáda vytváří tak silnou vrstvu, že je stavba chráněna před negativními vlivy venkovního prostředí, ale současně může „dýchat“. Dřevo je přírodní materiál, a tak je jeho použití šetrné k životnímu prostředí. Pokud se bojíte požáru, můžete fasádu potřít speciálním přípravkem.

Volba dřeva a úprava jeho povrchu

Ať už si vyberete jakékoli dřevo, bude vaše stavba vypadat v moderním stylu a zkrátka skvěle. Na ukázku zmiňme jen pár typů dřevin.
Topol osika – elegantní dřevo, které je navíc cenově dostupné
Iroko – výborné dřevo pro venkovní stavby, je velmi pevné a odolné proti vnějším vlivům
Jasan – výborně se hodí například na masivní dřevěné podlahy, ale i na další části interiéru či exteriéru
Každý dřevěný povrch či dřevěná fasáda se časem opotřebovává, respektive může být napadena hmyzem, slunečním zářením, dřevokaznými houbami apod. Pro ošetření existuje na trhu velké množství nejrůznějších přípravků. Pokud budete mít dřevěnou fasádu z nějakého vzácnějšího dřeva, rozhodně byste povrchové ošetření neměli zanedbat a zvolit správný přípravek dle použitého druhu dřeviny.



14 komentářů:

  1. Dřevěné fasády vypadají velmi dobře a myslím si, že k některým domům se i perfektně hodí. Musím ale říct, že mě v poslední době dost zaujaly i takové ty plechové fasádní panely. Všiml jsem si, že tady v okolí je několik lidí na domech má a abych pravdu řekl, tak to vypadá možná ještě lépe, než dřevo. Také nad tím začínám dost uvažovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, já si myslím, že dřevo vypadá lépe než plech. Právě dřevěnou fasádu plánujeme i my. Rád bych to ale zkombinoval i s obkladem z přírodního kamene, který bych rád dal kolem spodního patra domu. Představoval jsem si, jak by to mohlo vypadat a myslím si, že výsledek bude vypadat skvěle. :)

      Vymazat
  2. Tak toto se mi třeba hodně líbí. Vě mně taková dřevěná fasáda vyvolává dojem ekologicky přívětivého domu. A myslím si, že právě eko myšlení je v dnešní době hodně důležité. Já se třeba snažím žít co nejvíce eko lifestyle jde. Tyto myšlenky teď pomalu přenáším i do svého podnikání. Tam jsem třeba začala u produkce odpadu. Myslím si, že za poslední rok se nám ji povedlo snížit, ale jistá si nebudu dokud nepodám roční hlášení o produkci odpadů za rok 2021.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě teda docela zaujaly ty izolační vlastnosti dřeva. To nezní totiž vůbec špatně. Chystám se teď na rekonstrukci a právě bychom náš dům rádi udělali co nejméně energeticky náročný. Ve spojitosti s tím bych rád přešel i na jiné vytápění. Hodně mě zaujala tepelná čerpadla vzduch-voda. Má s tím někdo zkušenost? Vyplatí se to?

    OdpovědětVymazat
  4. Dřevěné stavby se mi moc líbí, na pohled jsou podle mého názoru daleko hezčí než plechové fasády. A dost mě překvapilo, jaké má dřevo izolační vlastnosti. Důležité však není zvolit pouze dobrou fasádu, ale také správné střešní krytiny. Se střešními taškami Tondach https://www.stavinvest.cz/produkty/krytiny-betonove-palene/tondach/ do sebe všechno perfektně zapadne a když pak doladíte i interiér, máte domov snů :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musím souhlasit, dřevěné fasády určitě vypadají lépe, než ty plechové. Ale ne na každý dům se to prostě hodí. Myslím si, že třeba na tom našem by to prostě nevypadalo až tak dobře, k tomu se prostě víc hodí klasická fasádní omítka. Hlavně jak teď máme celou fasádu fungl novou to vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Měla jsem také ve svém bytě shrnovací dveře, ale nakonec mi kamarádka poradila firmu, kde jsem si vybrala posuvný systém, který má mnohem lepší zvukotěsné vlastnosti a také je úsporný na místo. Nechala jsem si tento systém dveří udělat i na chatě, jelikož mám starou maminku, která má problémy s chůzí, takže se hodí mít všude bezbariérový přístup.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak toto se mi opravdu hodně líbí. :) Rekonstrukce fasády je něco, co nás nejspší příští rok také čeká. Právě bychom se začátkem jara rádi pustili do celkové rekonstrukce domu. Nějaký materiál a věci jako například stavební rozvaděče, které určitě budou potřeba se nám už povedlo sehnat. Spoustu věcí ale určitě bude ještě potřeba dokoupit.

    OdpovědětVymazat
  9. Dřevěnou fasádu jsem zatím na vlastní oči neviděla, ale podle fotografií vypadá velice dobře. Mám ráda dřevo, a proto vybavení interiéru mého domu je z tohoto materiálu. Nedávno mi kamarád poradil ať si pořídím krb do obývacího pokoje, abych nemusela vytápět zbytečně celý dům kotlem. Proto jsem si koupila tady krb, u kterého ráda sedávám s rodinou.

    OdpovědětVymazat
  10. Toto se mi teda hodně líbí. Obecně musím říct, že mám dřevo rád. Zvlášť pak pokud je dobře využité v interiéru. Právě o něco takového bych se teď rád pokusil u nás doma. Rád bych si tam totiž nechal udělat dřevěné obklady. Konkrétně v předsíni a v obývacím pokoji. Myslím si, že to bude vypadat mnohem lépe, než klasické jednobarevné stěny.

    OdpovědětVymazat
  11. Mně se líbí dřevěná fasáda, ale nedávno jsem si splnila sen a koupila si vlastní dům, který nemá bohužel tuhle vychytávku. Naštěstí mi s financováním pomohly investice do p2p půjček, a já si mohla dovolit tuhle koupi. Nový dům pro mě znamená novou etapu mého života. Cítím, že jsem udělala skvělé rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
  12. Mi vlastně přijde logičtější, že než investovat do dřevěné fasády, a teď mluvím hlavně o komerčních objektech a o některých výrobních či průmyslových halách, které se tváří strašně zeleně, tak si myslím, že je lepší klasická montovaná hala. Ale jako záleží na těch firmách, to je samozřejmě jasné. Jen jako kontrolor jezdím po firmách a občas se nestíhám divit.

    OdpovědětVymazat
  13. Dřevo je pro mě pravým stavebním materiálem, který má tu správnou kombinaci stylového vzhledu a praktičnosti. Dřevěná fasáda vypadá úžasně, a určitě bych si jí pořídila, pokud bych jí potřebovala. Nedávno jsem řešila zastřešení bazénu a nebyla jsem si jistá, které si vybrat. Naštěstí na stránkách https://www.albixon.cz/zastreseni/ měli přesně to co jsem hledala. Jedno jsem si vybrala a už se těším až bude nainstalované.

    OdpovědětVymazat